dissabte, 1 de juliol del 2017

CONFERÈNCIA SOBRE TORRES GARCÍA




El Museu Arxiu de Santa Maria invita a la presentació de la revista Fulls del Museu Arxiu núm. 118, el dimecres 5 de juliol, a 2/4 de vuit del vespre, a la Sala d'Actes de la Fundació Iluro.


-->A l'acte es presentarà el número 118 de la revista Fulls del Museu Arxiu, que conté estudis de Francesc Costa, Pere Tió i Bernat Aranyó, la secció de documentació a càrrec de Joaquim Llovet, i fotografies d’una excursió a Can Cabanyes del setembre de 1917.
Pere Tió i Casas hi intervindrà amb la conferència “Joaquim Torres-Garcia a Mataró”, que és l'article que publica  als Fulls , i on estudia a fons el pas de Joaquim Torres Garcia per Mataró, quan solament tenia 17 anys, entre 1891 i 1892. Per contextualitzar la seva relació amb la ciutat, apunta alguns aspectes de la biografia de l’artista.



Joaquim Torres-Garcia és un artista internacionalment reconegut i valorat, pilar bàsic del Noucentisme a Catalunya i de l’Avantguarda a nivell internacional. Fill de pare mataroní, va néixer a l’Uruguai el 1874. A l’edat de 17 anys va venir amb la família a Mataró, on rebé les primeres lliçons artístiques del professor Josep Vinardell a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis. L’estada a Mataró es va allargar poc més d’un any, fins que els Torres-Garcia es traslladaren a Barcelona. 
Pere Tió i Casas, habitual col·laborador de Fulls, aportarà informació inèdita sobre aquest curt i desconegut període de la biografia de l’artista universal, el que va del juliol de 1891 al final de l’estiu de 1892, un temps d’aprenentatge en què el jove Torres-Garcia, que des de petit no pensava en altra cosa que ser pintor, ja despuntava.
Per la importància que el tema representa per a l'Associació, i més en aquests moments en què està oberta a l'Ateneu de la Fundació Iluro l'exposició de la setena edició del Premi Torres García, ens permetem recomanar-vos ferventment aquest acte.