diumenge, 12 de febrer del 2017

EXPRESSIONISME ABSTRACTE A BILBAO




Expresionismo Abstracto

  • Dates: del 3 de febrer al 4 de juny de 2017
  • Exposició organitzada per la Royal Academy of Arts, Londres, en col·laboració amb el Museo Guggenheim Bilbao
  • Comisaris: David Anfam, Edith Devaney i Lucía Agirre
  • Patrocinada per la Fundación BBVA 
El Museu Guggenheim Bilbao presenta Expressionismo Abstracto, una ambiciosa selecció d'obres dels artistes que van protagonitzar un gir radical i una etapa de nou esplendor de la pintura al Nova York de la dècada de 1940. Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning, Robert Motherwell, David Smith o Clyfford Still són només alguns dels artistes presents en una mostra que reuneix més de 130 pintures, dibuixos, escultures i fotografies procedents de col·leccions públiques i privades de tot el món. Aquesta exposició llança una nova llum sobre l'Expressionisme Abstracte, un fenomen divers, complex i polièdric sovint erròniament percebut com un tot unificat. La presentació a Bilbao ha estat possible gràcies al generós patrocini de la Fundació BBVA i la col·laboració de la Terra Foundation for American Art.

En els anys del free jazz i la poesia de la generació beat, amb la Segona Guerra Mundial com a teló de fons, un grup d'artistes va trencar amb les convencions establertes donant lloc a un moviment que neix d'una experiència artística i vital comú en el qual , però, cada un d'ells tenia el seu propi estil. A diferència del Cubisme i el Surrealisme que el van precedir, l'Expressionisme Abstracte escapa de tota fórmula establerta i suposa una celebració de la diversitat i la llibertat individual a l'hora d'expressar-se.

Són característiques d'aquest moviment les obres d'escala colossal, de vegades intenses, espontànies i summament expressives, i en altres ocasions més contemplatives, a través de grans camps de color. Aquestes creacions van redefinir la naturalesa de la pintura i aspiraven no només a ser admirades des de lluny sinó també a ser gaudides com a trobades bidireccionals entre l'artista i l'observador. Alhora que l'autor expressa les seves emocions i transmet la sensació de fer-les presents en l'obra, la percepció de l'espectador constitueix l'element final d'aquesta interacció. Així, "La pintura abstracta és abstracta. S'enfronta a tu", com afirmaria Pollock en 1950, podent la intensitat d'aquesta trobada veure accentuada per la forma d'exhibir l'obra, tal com passa a la Capella Rothko (Rothko Chapel) a Houston. 


Podeu trobar més informació en el web del Museu Guggenheim, que us recomanen ferventment que visiteu.