diumenge, 6 de març del 2016

PORTALADA DE RIPOLL, CANDIDATURA A LA UNESCO



El Jardí del Palau Robert acull, del 2 de març al 10 d’abril, l’exposició itinerant “Portalada de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial UNESCO”, una iniciativa de l’Ajuntament de Ripoll per donar a conèixer la Portalada romànica del Monestir de Ripoll i ampliar els suports a la candidatura.
La mostra, de petit format, consta de cinc plafons de dues cares amb imatges i elements gràfics i textos en català, castellà, anglès i francès. Una informació que destaca els elements més singulars i la història de la Portalada de Ripoll, porta d’entrada de la cultura clàssica i musulmana a Europa i obra mestra del romànic.
La portalada monumental de l’església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i substitueix la primitiva porta del temple. És una gran estructura rectangular, adossada al mur, realitzada en pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. Es tracta d’una obra única. La seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i complexitat del programa iconogràfic, concebut molt probablement dintre la pròpia comunitat de benedictins ripollesos.
Amb aquesta exposició, que l’Ajuntament de Ripoll va encarregar al Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, es dóna continuïtat a la tasca de promoció de la Portalada de Ripoll i es pretén aconseguir el màxim suport per a la candidatura. La mostra, a més de Barcelona, ja ha visitat les ciutats de Madrid, Girona i Perpinyà.
FOTO I TEXT: BONART DIGITAL