dissabte, 12 de març del 2016

COMENÇA L'ANY RAMON CASAS



El Museu del Modernisme de Barcelona organitza la celebració del 150è aniversari del naixement de l’artista Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866–29 de febrer de 1932). El museu organitza una sèrie d’activitats i exposicions, entre les que destaca una gran exposició retrospectiva de l’insigne pintor barceloní que ocuparà gran part de l’espai expositiu, amb obres que són presents a l’iconografia popular i altres, gairebé inèdites, que afavoriran a donar una visió de conjunt de l’excel·lent i acurada obra de Ramon Casas. La exposició es podrà veure a partir del 10 de març fins al 8 de maig.
Ramon Casas – Dama en interior – Cap al 1917 Museu del Modernisme
En la mostra veurem a un Casas multidisciplinari: des de la seva afició al ciclisme i, posteriorment, a l’automobilisme –i les relacions que va tenir amb diverses personalitats lligades al motor– i essent fundador d’una institució centenària vinculada a aquest món. La seva passió envers el cartellisme, com a nova font d’expressió artística i, també, comercial, contrastada amb altres visions d’artistes contemporanis. Les grans sèries de retrats que executa a principis del segle XX i els últims quinze anys de la seva vida. La doble relació amb la burgesia barcelonina i la bohèmia parisenca, amb les seves estades a Montmartre. També es veurà la seva faceta artístico-literària i l’empremta que va deixar a les revistes Quatre gats, Pèl & Ploma Forma. Així mateix tindran cabuda els seus quadres de cronista de la societat del seu temps, com a testimoni de grans esdeveniments.

Però hi ha més: La seva relació amb la Júlia Peraire –de la qual se n’ocuparà també monogràficament el Cercle del Liceu–, les sèries de chulas i manoles i les estades estiuenques a Sant Benet de Bages. Per cert, i perquè a Sant Benet? Aviat ho sabrem, només cal que visiteu ramoncasas.cat
(Text i imatge: MMBCN Museu del Modernisme Barcelona)