diumenge, 20 de març del 2016

ANTONI LUIS: 70 ANYS


Retrtat d'Antoni Luis per Jordi Arenas

Avui diumenge l'Antoni Luis compleix 70 anys. Una xifra potser no massa diferent a les altres, però que de tan rodona mereix una celebració com cal. 


Els lectors habituals d'aquest Blog, els companys de l'Associació, el coneixeu sobradament. Aquells que us hi acosteu de forma ocasional sapigueu que l'Antoni és una de les persones més conegudes, apreciades i ben considerades de Mataró, per la seva intensa activitat en favor de l'art, dels moviments socials i de les causes humanitàries, però també per la seva dedicació, honradesa, obstinació i fermesa en la defensa dels valors i principis en els que creu. 



Antoni Luis: Autoretrat

President de l'Associació Sant Lluc, marmessor del Llegat Arenas, involucrat des dels inicis en el cooperativisme i implicat en totes les activitats de caire humanitari que es promouen a casa nostra, encara té temps, però, de pintar. Bé, de pintar, dibuixar, dissenyar, esculpir... i seguir aprenent, ja que als 70 anys encara segueix assistint a tallers de dibuix i anant a classe de modelat, per no quedar estancat.

Tota aquesta activitat artística que ha anat conreant al llarg dels anys, de manera íntima i sense pretensions, ha decidit ara donar-la a conèixer, i s'ha autoregalat una exposició a l'Ateneu per mostrar-la públicament. És l'exposició que ha volgut titular "AUTO...", que es va inaugurar el dijous passat a la primera planta de l'Ateneu Fundació Iluro, i que resumeix de manera retrospectiva tota la seva intensa producció.





L'èxit participatiu de la inauguració demostra l'alt grau d'estimació que se li professa i la gran quantitat d'amics que li han fet costat en aquesta celebració-homenatge. Així ho manifestava també el Regidor de Cultura Joaquim Fernández, que va presidir l'acte, a títol personal i en nom de l'Alcalde, en la seva intervenció per tancar la presentació.


Paraules de benvinguda per part de la Fundació Iluro
Intervenció del Regidor de Cultura Joaquim Fernández

Una original presentació, val a dir, ja que es va eludir el tradicional discurs laudatori d'algun crític o personalitat del ram per un càlid diàleg entre ell mateix i Joan Poch, que el va anar portant pels diferents àmbits de l'exposició perquè fos ell mateix qui anés desgranant els principals trets de la seva biografia artística. 




Després de la presentació va tenir lloc l'acte simbòlic de donació de l'obra El far d'Alexandria, que l'Antoni ha donat a la Fundació Iluro en agraïment al tracte rebut per part de l'entitat anfitriona.


Amb el president de la Fundació Iluro, Pere Carles,
i amb diversos membres de la direcció del Patronat 

L'exposició es complementa amb unes vitrines on s'exposen aquarel·les i apunts de viatge, dibuixos d'obres editades i obres de petit format en les tècniques més diverses. També amb un vídeo amb nombroses fotografies de les seves sortides a pintar, amb el Grup dels Dissabtes de Ca l'Arenas o amb l'Associació Sant Lluc, i amb un catàleg curosament editat on es mostren totes les obres exposades agrupades per temes i estils.



El vídeo de sala, diverses vitrines i l'Antoni signant catàlegs

L'exposició, doncs, té un doble valor: per a l'Antoni, la de la mirada cap enrera satisfeta i orgullosa de l'obra feta; per a nosaltres, la de conèixer una obra fins ara amagada en la seva intimitat, i de la que només en coneixíem alguns tastets en diverses col·lectives.

L'Antoni explicant el doble retrat entre Jordi Arenas i ell mateix


El públic descobrint la seva obra

Ell ha pogut celebrar el 70è aniversari de la millor manera que podia imaginar. Nosaltres hem pogut acompanyar-lo i felicitar-lo com es mereix.

Per molts anys, amic Antoni!  


Antoni Luis amb Núria Palomar, la promotora de l'exposició "AUTO..." a l'Ateneu