dimarts, 1 de desembre del 2015

LES FALLES, PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT



La Unesco ha declarat avui patrimoni de la humanitat les Falles del Pirineu, una festa que Catalunya comparteix amb territoris d'Aragó, Andorra i el sud de França.

En la seva assemblea anual, a Namíbia, a l'Àfrica, l'organisme internacional ha analitzat els 35 elements culturals d'arreu del món que optaven a convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat, entre les quals hi havia la de "Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus", presentada pel govern andorrà.




Encara que el dossier hagi estat presentat per Andorra, la tradició recull uns setanta pobles del Pirineu. Un dels punts que s'han valorat més del document ha estat la transversalitat de la candidatura, que comptava amb el suport oficial de tres estats, i el fet que la iniciativa hagués sorgit de les entitats organitzadores de les Falles.

Amb aquesta nova declaració Catalunya suma un altre element a la seva llista de patrimoni immaterial de la humanitat, després dels castells i la Patum de Berga.


Podeu veure més informació sobre les Falles en aquest enllaç del Museu d'Història de Catalunya




Als quinze anys justos del nomenament com a Patrimoni Mundial del conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí,  la UNESCO ha nomenat la Festa del foc als Pirineus Patrimomi Immaterial de la Humanitat.


La Vall de Boí, que ens és especialment propera i estimada, reuneix doncs alhora, ella sola, el reconeixement material universal per les seves esglésies romàniques, que engloben arquitectura pintura i escultura, i el reconeixement immaterial de les Falles, com a valor cultural i tradicional secular, comú als altres pobles pirenencs però amb una personalitat i especificitat pròpies. FELICITATS!