diumenge, 28 de desembre del 2014

EL CONCERT DE SANT ESTEVE 2014

Abans d'ahir era Sant Esteve, aquesta festa tradicional catalana de "l'endemà" (de Nadal, de Pasqua florida, de Pasqua granada...).

I com fa dotzenes d'anys, l'Orfeó Català va cantar al Palau de la Música Catalana, la seva seu des de la fundació del cor, el tradicional Concert de Sant Esteve.

Fa ja uns quants dies que l'Orfeó ens havia dedicat una felicitació d'any nou en la que, arrancant de la més pura tradició coral nadalenca, es projecta cap al present amb estil modern i amb moltes ganes de renovació, estètica i generacional. Ens ho feia avinent amb un vídeo que ens sembla exemplar, pel que té de confiança en el futur i d'il·lusió en les noves generacions, que sap cuidar com gairebé ningú.



Potser només una altra tipologia d'associacions, que té en l'experiència dels més grans, la força dels joves, la valentia dels adolescents i la il·lusió de la canalla el motor que les fa créixer dia a dia per assolir cada cop reptes més inabastables, cuida la seva gent menuda amb tanta o més cura i dedicació que l'Orfeó Català.

És el món casteller, aquesta altra activitat lúdica i cultural que emana de l'arrel del poble i que, any rera any, creix des de la pinya de la base, graó a graó, pis a pis, fins a les màximes altures espirituals i físiques.

El vídeo de l'Orfeó ha sabut conjugar aquesta força impagable de tradició/ experiència i modernitat/projecció al futur amb la fusió de cantaires alevins i anxanetes, per portar la mirada il·lusionada de tots cap a un nou any més ric i prometedor: "El 2015 et convidem a somiar"

Doncs bé, al final del Concert de Sant Esteve d'ahir, durant la interpretació del "Cant de la Senyera" que tanca sempre el concert, com a himne de l'Orfeó que s'ha acabat convertint en un segon himne de Catalunya en identificar la "senyera" (estandart o pendó originari de l'Orfeó) amb la bandera catalana, la colla castellera que havia protagonitzat l'anunci va aparèixer a l'escenari del Palau per completar quatre pilars al ritme sincronitzat de l'himne.



No cal dir que l'ovació va ser de gala, confonent-se l'aplaudiment per l'actuació musical amb la castellera, ovació que va motivar una inusual repetició del "Cant de la Senyera".

Aquest cop, però, els anxenetes, van culminar els quatre pilars desplegant quatre "senyeres" que es van fondre amb les dotzenes que penjaven de les baranes, entre el deliri del públic. Talment semblava que convidaven a somiar abans d'arribar al 2015.