dilluns, 22 de setembre del 2014

INAUGURACIÓ DE LA COL·LECTIVA 2014


Aquest dijous passat es va inaugurar la Col·lectiva Sant Lluc 2014. Es tracta, com ja s'ha explicat a bastament, d'una edició singular, motivada per l'adhesió de l'Associació a la iniciativa "Mataró, ciutat de valors".



Com a entitat ciutadana de caire cultural que som, ens agrada col·laborar amb les iniciatives que altres col·lectius tiren endavant, no sense esforç, de la mateixa manera que ens agrada que elles se sumin a les nostres propostes.

"Valors", amb la proposta "Mataró, ciutat de valors", n'ha assignat un a cada mes, durant tot el 2014, amb la idea de que totes les extitats que s'hi adhereixin puguin triar el que més els identifiqui per fer-lo més visible. Nosaltres, com que el valor corresponent al mes de setembre és LA IDENTITAT, i com que tenim en la Col·lectiva el senyal d'identitat més patent, hem cregut molt adequat dedicar la Mostra a aquest valor, posant-lo com a tema obligatori.



Certament és un fet inusual la obligatorietat temàtica, quan sempre acostuma a ser lliure. I ho és més en la mesura que no es tracta d'un tema "pictòric" (la tardor, Sant Jordi, l'any Espriu-Punsola,...) sinó d'un motiu d'introspecció, de reflexió, de plasmació de determinades vivències personals. 
 


És per aquest motiu que s'ha considerat que aquest any no hi havia d'haver jurat, ja que no es tractava de valorar només plàsticament una obra, sinó tota la càrrega emotiva que l'ha provocada. I això entenem que no és feina d'un jurat artístic, ja que ni estan capacitats per fer-la ni es tracta de valorar els motius de cada participant. Ben al contrari, ens ha interessat precisament, com a valor, que tothom pugui expressar-lo, abans de que el pugui expressar més o menys bé. 

 

Per posar més de relleu aquest valor que defensem, vam convidar l'escultor Manuel Cusachs a que, en la inauguració, ens parlés de La identitat en l'art. Va ser una xerrada realment emotiva, que sintetitza clarament el tema que ens ocupa, i que ens reafirma en l'encert de l'opció presa.

 


La opció pren tota la seva força en l'acte preparat pel proper diumenge 19 d'octubre, en el que tots els participants de la Col·lectiva que ho desitgin podran explicar públicament les seves vivències personals, els motius que els han dut a presentar aquesta obra i les seves dificultats en plasmar-la.


1 comentari:

Unknown ha dit...

ha Estat Tot Molt bé, (la Núria Palomar, introducció correctíssima), el tema de "La Identitat" ha donat pas a expressar diversitat a la col · lectiva.