dissabte, 3 de maig del 2014

GRAN MATISSE, A LA TATE


Henri Matisse és un gegant de l'art modern. Aquesta espectacular exposició explora el capítol final de la seva carrera, en què va començar "el retall en color" i va néixer la seva sèrie d'espectaculars "pintures retallades".

L'exposició representa una oportunitat única de veure molts dels seus darrers treballs reunits i descobrir el triomf artístic definitiu de Matisse.

Al final dels seus seixanta anys, quan la mala salut va impedir-li de pintar, va començar a retallar paper pintat amb tisores per fer esborranys per a una sèrie d'encàrrecs. Amb el temps, Matisse va preferir les retallades a la pintura: s'havia inventat un nou mitjà.



L'exposició marca un moment històric, en el que tresors vinguts de tot el món es poden veure junts per primer cop. El Cargol, de 1953, es mostra amb el seu treball germà Memoria d'Oceania, Gran Composició amb màscares, de 10 metres de llarg, també de 1953. Una fotografia de l'estudi de Matisse revela que aquestes obres van ser concebudes inicialment com un conjunt únic, i aquesta és la primera vegada que es reuneixen en més de 50 anys. 


La famosa sèrie de nus blaus de Matisse representa el renovat interès de l'artista per la figura.


L'exposició mostra una enlluernadora varietat de 120 obres, realitzades entre 1936 i 1954, des "Snow Flowers" als ballarins , a escenes de circ i al famós cargol. Sovint a gran escala, les obres retallades mostren una atractiva simplicitat, juntament amb una sofisticació creativa increïble.