diumenge, 2 de març del 2014

SANT PAU OBRE LES PORTES



L'històric recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, a Barcelona, ha reobert aquest dimarts les seves portes, després de cinc anys de rehabilitació, amb un nou destí no imaginat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner: serà un centre destinat a la recerca i la innovació, amb voluntat internacional, i un punt d'atracció turística dins la ruta modernista de la capital catalana.


De moment ja s'hi han instal·lat set institucions de renom i àmbit internacional, i se n'esperen més a mesura que el projecte es vagi ampliant i consolidant. A més, tot i no pretendre una massificació turística, els responsables preveuen inicialment uns 120.000 visitants anual.


«No som un museu, però el patrimoni arquitectònic i artístic de Sant Pau és importantíssim i la institució hospitalària compta amb més de 600 anys d'història. Per això ho obrim al públic i l'activitat de les institucions confluirà amb les visites de manera organitzada», assenyala Mercè Beltran, coordinadora del Programa Cultural i Comunicació del Recinte Modernista.


Després de les obres de restauració, el conjunt arquitectònic de l'antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, patrimoni mundial de la Unesco des de 1997, va iniciar el 25 de febrer, i fins e 16 de març, 20 jornades de portes obertes perquè els barcelonins puguin accedir-hi gratuïtament.


La inauguració oficial del recinte modernista més important d'Europa va tenir lloc 84 anys després que Alfons XIII acudís a l'obertura d'un centre sanitari únic al món, el 16 de gener de 1930. Aquest dia feia set anys de la mort de l'arquitecte que en 1902 va iniciar aquesta construcció titànica, que va haver d'acabar el seu fill Pere Domènech a causa de la seva defunció, en 1923.

Podeu veure un espectacular recull de fotografies en aquest reportatge gràfic de El Pais (cliqueu)