dilluns, 25 de novembre del 2013

MATARÓ KM. 0 - LA DECLARACIÓ DE MATARÓ


Foto: Sergi Ruiz

Hi ha vegades que un se sent orgullós de la ciutat on viu, i enormement satisfet d'haver estat present en un acte tan cabdal per Mataró com el que va tenir lloc dissabte passat a la Nau Gaudí.

Encara que l'Associació no hi tingui res a veure, com a mataronins i com a amants de l'art ens felicitem per la iniciativa, felicitem l'Ajuntament per haver-la organitzat de manera tan brillant i encoratgem els responsables a seguir protegint el llegat de Gaudí i promocionant el seu estudi, difusió i coneixement.

Per la seva importància reproduïm íntegrament la nota de premsa que publica l'Ajuntament en el seu web:


La Nau Gaudí es converteix en el Km 0 de l'obra gaudiniana a Catalunya

Mataró celebra una cimera històrica de propietaris, gestors i experts en el llegat de l’arquitecte amb motiu dels 130 anys de la nau de la Cooperativa Obrera Mataronense
La Nau Gaudí de Mataró, el primer edifici construït per l’arquitecte Antoni Gaudí ara fa 130 anys, ha sigut el lloc escollit per a la signatura de la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat gaudinià, que ha comptat amb la rúbrica dela Pedrera, la Casa Batlló, la Casa Vicens, la Torre de Bellesguard, el Palau Güell, la Cripta de la Colònia Güell, els Pavellons de la Finca Güell (Universitat de Barcelona), el Park Güell (Ajuntament de Barcelona), el Col·legi de les Teresianes, la Sagrada Família, Amics de Gaudí, la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, els Ajuntaments de Reus i Riudoms, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Nau Gaudí. Mai abans, s’havia aconseguit reunir a una representació tan important i significativa de l’obra de l’arquitecte català més conegut al món.

L’acte, presidit per l’Alcalde de Mataró, Joan Mora, i pel Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha subratllat la importància institucional que suposa aquest esdeveniment: un compromís de totes les institucions i entitats de l’univers Gaudí per a treballar conjuntament i coordina en la difusió d’aquest patrimoni artístic i arquitectònic que aviat comptarà amb la creació d’un òrgan que, segons el Conseller de Cultura, reunirà periòdicament els gestors dels diferents edificis per tal de donar seguiment als compromisos adquirits a la “Declaració de Mataró”.

La signatura d’aquest document suposa també l’inici de l’any “Gaudí Mataró 130”, que commemora l’ aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, “km 0” de l’obra gaudiniana, i que inclou diversos esdeveniments amb l’objectiu de divulgar aquesta obra per tal que s’incorpori definitivament a la ruta per l’obra de l’arquitecte. L’Alcalde de Mataró ha remarcat la importància de “que l’univers gaudinià vingui a aquesta ciutat a proclamar dues coses: que cal preservar el patrimoni artístic del l’arquitecte i difondre’l com un element de projecció de la societat catalana i que, per conèixer l’obra sencera de l’arquitecte, cal començar pel Km 0 del seu treball, és a dir, per la Nau Gaudí de Mataró.”

El crític i historiador de l’art especialitzat en Gaudí, Daniel Giralt-Miracle, ha estat designat comissari de l’any “Gaudí Mataró 130”, que compta amb el suport de La Fundació La Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. S’han previst diverses activitats des d’ara fins a l’estiu del 2014, com són les visites especialitzades a la Nau, conferències i seminaris; tallers adreçats als alumnes d’escoles i instituts; l’edició d’un llibre monogràfic dedicada a l’edifici; i la producció d’un audiovisual. Les activitats acabaran amb la inauguració, a la mateixa Nau, d’una exposició fotogràfica que recollirà el treballsobre l’obra de Gaudí realitzat per Francesc Català-Roca, Joaquim Gomis i Ramon Manent.

Durant l’acte, Daniel Giralt- Miracle ha glossat la figura de l’arquitecte i ha parlat extensament de la rellevància de la Nau Gaudí a la seva obra, que ha dit “sorprendrà a tots aquells que no la coneixen. Per la seva simplicitat formal i per la seva complexitat constructiva. És sorprenent que un arquitecte acabat de titular mirés de cobrir una gran superfície sense parets ni pilars gràcies a l’enginy d’aplicar uns arcs parabòlics de fusta que esdevindrien el germen de tot el seu treball posterior. No es poden entendre els edificis del Col•legi de les Teresianes, la Torre de Bellesguard, la Casa Batlló, la Pedrera o la Sagrada Família, sense tenir en compte aquest obra.”

Daniel Giralt-Miracle també ha explicat que l’objectiu final de la “Declaració de Mataró” és aconseguir crear una xarxa per facilitar l’intercanvi de coneixements i de visites; i promoure, amb l’ajut de les administracions, una web i una guia que inclogui tots els edificis de Gaudí oberts al públic a Catalunya. En aquest sentit, Daniel Giralt-Miracle ha comentat que “Gaudí ha agafat una dimensió global que exigeix una actuació en xarxa amb qualitat, cultura, intel•ligència i sensibilitat”.

L’acte ha comptat amb un convidat d’excepció, el publicista i col·leccionista d’art contemporani Lluís Bassat, que mitjançant el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró (format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat) exposa la seva col·lecció d’art a la Nau Gaudí des del 2010. Bassat ha dit que si ell hagués de publicitarla Nau Gaudí de Mataró, “primer parlaria de Gaudí i diria que Gaudí és a la gran Barcelona el que Messi és al Barça: Gaudí aporta a Barcelona i a Catalunyala seva genialitat i el seu atractiu a milions de visitants de tot el món.Després, intentaria explicar que a l’igual que els llibres es comencen per la primera pàgina percomprendre la seva lectura, per conèixer i comprendre l’obra de Gaudí cal començar per la seva primera obra: la Nau Gaudí de Mataró”.



Aspecte de la Nau Gaudí. Foto: Q. Puig

Després de la signatura del Manifest per part de les 17 entitats, representats i propietaris de l’obra de Gaudí, l’acte ha acabat amb un breu parlament i l’audició de l’obra “Sintonia en homenatge a Gaudí”, una peça musical inèdita del compositor Joan Guinjoan, autor de l’òpera “Gaudí”, que va ser creada el 2002 en ocasió de l’Any Internacional Gaudí. Guinjoan, nascut a Riudoms, és crític musical, professor i divulgador de música contemporània i concertista de piano, i ha sigut reconegut amb nombrosos premis entre el quals destaquen la Creu de Sant Jordi 1999 i el nomenament per part del govern francès Officier des Arts et Lettres. És membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

L’Ajuntament de Mataró ha organitzat jornades de portes obertes a la Nau Gaudí durant el proper cap de setmana perquè tothom pugui visitar la nau “en estat pur” i apreciar en tota la seva dimensió els 13 arcs parabòlics de fusta que va idear el genial arquitecte per sustentar tota la construcció i deixar lliure de columnes un espai de 600 m2. L’horari d’obertura al públic serà dissabte, de 17 a 20 hores, i diumenge, de 11 a 14 h i de 17 a 20 h.

Els signants de la Declaració de Mataró. Foto: Fede Cedó

Sobre la Nau Gaudí i el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró
Fa 130 anys que Gaudí construí la seva primera obra i ho va fer a Mataró per encàrrec de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense. La nau de blanqueig de cotó no solament és un edifici adequat a la seva funció sinó que també és un manifest de la seva manera d’entendre l’arquitectura i una obra pionera en el seu concepte i en la manera de ser construïda. A la Nau, Gaudí aplica per primera vegada l’arc parabòlic que serà un element determinant en la seva arquitectura posterior, tant en els edificis civils com en els religiosos. L’interès de l’Ajuntament de la ciutat per aquesta peça cabdal de l’obra gaudiniana va portar el consistori a impulsar la seva restauració integral, que va portar a terme l’arquitecte mataroní Manuel Brullet al 2002, i finalment l’obertura al públic. La ciutat ha volgut celebrar aquest aniversari a través d’una sèrie d’esdeveniments que tenen com a objectiu final divulgar aquesta obra per tal que s’incorpori definitivament a la ruta per l’obra gaudiniana. Curiosament, el 1883 va ser l’any en que Gaudí va construir la Nau de Mataró -la seva primera obra -, però també l’any que li encarreguen la continuació de la construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Família a Barcelona –la darrera obra, inacabada-.

La Nau Gaudí és actualment la seu de les exposicions de la Col•lecció Bassat, un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX. L’esperit de la Col•lecció és contribuir, mitjançant la seva exposició, a l’explicació de la successió de circumstàncies i fets que han propiciat l’art dels nostres temps.

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, presidit per l’alcalde de Mataró, Joan Mora, es va constituir el mes de juny de 2010 amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col•lectiu i la divulgació del coneixement que aquest patrimoni representa pel que fa a uns artistes, a uns corrents, a un territori i a uns períodes determinats. Es tracta d’una iniciativa que aposta per l’art i la cultura del país i que a través de la Col•lecció Bassat contribueix a omplir el buit cronològic pel que fa a la representació d’aquests artistes als museus de Catalunya.


 ___________________________________________________________


Ampliem aquesta notícia amb un vídeo que es va passar el mateix dissabte als l'informatius de TV3 (cliqueu) i un altre de rtve, a sota:


També en parlen extensament el digital de Capgròs, el TOT Mataró (Declaració de Mataró i Gaudí Mataró 130) i el Punt Avui.