dimarts, 29 d’octubre del 2013

MARC DURAN A APARELLADORS


El dimecres 30 d'octubre s'inaugura al Col·legi d'Aparelladors l'exposició EL DESGEL HUMÀ, un muntatge amb fotografies de Marc Duran i textos de Francesc Bailón.

El mateix Marc Duran ens explica en aquest document que reproduïm la seva visió del fenòmen i el per què de l'exposició:


“Mentre remo, se sent el so del gel al fondre’s. Navego amb caiac pels fiords de Grenlàndia envoltat d’icebergs que no paren de canviar de forma cada vegada que els miro. Això va molt ràpid, tot es desfà molt ràpid.

Fotografio i immortalitzo moments i formes que mai més tornaran a ser iguals.”

L'escalfament del nostre planeta constitueix una de les majors amenaces socio ambientals a les quals s'ha d'enfrontar la humanitat en aquest segle. L'augment de la temperatura a la terra té un impacte preocupant i significatiu en la societat, l'economia i el medi ambient, afectant a moltes persones i ecosistemes. El canvi climàtic a nivell mundial provoca l'extinció de molts éssers vius i té conseqüencies nefastes per a la humanitat.

L’exposició mostra el meu punt de vista sobre el desgel a través d’una sèrie de fotografies preses durant una expedició de vuit catalans als fiords de Grenlàndia.
Allà vaig poder apreciar la bellesa de les formes canviants que produeix el gel al 
desfer-se.

Les imatges belles contrasten, però, amb un greu problema de rerefons: el gel està desapareixent de l’Àrtic, i aquest fet posa en perill la vida de la gent que viu allà: el poble inuit.

Els inuit depenen en certa mesura d'una economia tradicional de subsistència. Aprofiten al màxim els recursos existents en el seu mitjà. Malauradament la seva forma de vida tradicional s'està veient afectada pels problemes mediambientals existents en tot el planeta.

“La gent no sembla comprendre que el què fan diàriament té un impacte directe sobre els pobles i la vida silvestre del nord”. “Vostès van al supermercat per a aconseguir aliments. Nosaltres sortim a la terra a caçar, a pescar i a recol·lectar. El medi ambient és el nostre supermercat”. Sheila Watt-Cloutier Cloutier (Presidenta internacional de la Conferència Circumpolar Inuit).

Els inuit estan intentant readaptar-se mentre el seu món s’està desfent molt ràpidament. Els seus avantpassats van fer front a d’altres períodes d’escalfament climàtic i van aconseguir sobreviure. Grenlàndia perd 248 km3 de gel a l'any i des de 1991, la seva temperatura mitja ha augmentat 3,9º C.

“Hi ha tants canvis que les velles generacions no són capaces d’ensenyar als nens el que saben” “Sense gel no podem viure. Sense gel no som res. Quan desapareix un element de la nostra vida, després d'ell desapareix tota la resta. És com el gel. O es manté tot junt o la nostra vida perd sentit”. (Inuit anònim)

La finalitat de l’exposició és donar a conèixer els efectes del canvi climàtic en la regió àrtica on viuen els inuit i com aquests estan condicionant el futur d’aquest poble, i a sensibilitzar des del punt de vista humà, de les conseqüències derivades del nostre maltractament al planeta.

A través d’opinions i textos que ha recopilat Francesc Bailón (antropòleg especialitzat en la cultura inuit i guia cultural de viatges a l´Àrtic), podreu posar-vos a la pell d’un poble que es desfà, com el gel. 

Marc Duran


Com ja és habitual, mitja hora abans de la inauguració tindrà lloc a El Públic la xerrada-col·loqui entre l'artista i comunicador Joan Poch i els protagonistes de l'exposició.