divendres, 7 de juny del 2013

JAUME ROCAMORA: "...SIMBIOSI PERMANENT"

Fa una setmana ja que es va inaugurar al Col·legi d'Aparelladors l'exposició de Jaume Rocamora "...SIMBIOSI PERMANENT". 

En Jaume, que va venir expresament de Tortosa per la inauguració, es mostrava molt satisfet de l'exposició i del muntatge de la mateixa, que va comissariar com sempre Teresa Roig.


En aquesta ocasió l'artista ha vingut a Mataró de la mà de Quima Romero, que té una relació d'amistat amb ell que ve de molt lluny. Ella mateixa ens ho explica amb aquestes paraules, que no va tenir ocasió de pronunciar a la inauguració, però que li sap greu que quedin en el tinter, perquè creu que les hi deu, a en Jaume i a la família Bas:


Els meus vincles d’amistad amb Jaume provenen de l’amistad amb el meu marit Francesc Bas López, pero sobretot, sobretot, amb al seu pare Francesc Bas Espuny.

Frances Bas Espuny, que va ser profesor en els Arts i Oficis de Mataró en l’època de Rafel Estrany, també va exercir aquest mestratge a l'escola de Maestria Industrial de Tortosa. Va ser un “seductor” dels joves cap a l’Art i no amb cants de sirena, sinó amb una sòlida base intel·lectual i artística. I jo vull creure -en Jaume m’ho ha fet palés diferents vegades que n’hem parlat- que ell en va ser un, dels seduïts.

A l’exposició que podran veure s'hi acaba de colocar una obra, no fa ni mitja hora. En el viatje que amb Teresa Roig vam fer a Tortosa, a l'entrar al taller-estudi d’en Jaume ens va captivar en veure-la. No estava prevista en l’exposició, però en acabar de muntar-la, ens va semblar que seria un complement molt adient a la resta de l’obra.


Es tracta d’un “logo” (la peça que hi ha aquí n'és el projecte) per al taller d’un arquitecte de Vinaroç. La definitiva, realitzada en metall fos, està situada en el jardí del dit arquitecte. Al ser-me tan proper el disseny gràfic, aquesta obra m'és especialment suggestiva. En tres dimensions, situada en l’espai, esdevé una escultura singular.



L'exposició la va presentar el professor, historiador i crític d'art Francesc Miralles, que va fer una anàlisi global de l'obra d'en Jaume i de la seva trajectòria des de la doble perspectiva de crític d'art i de la seva amistat personal de més de quaranta anys amb l'artista. 

Abans, però, es va guardar un emotiu minut de silenci en memòria de Santi Estrany, mort aquell mateix migdia. 


El nét d'en Jaume es va voler sumar a la festa, interpretant algunes peces al clarinet mentres s'esperava el començament de la inauguració.


Mitja hora abans de la inauguració va tenir lloc a El Públic l'habitual "Un cafè amb...", una xerrada col·loqui entre Joan Poch i l'artista que inaugura a Aparelladors tot seguit. Aquest és el vídeo de la tertúlia que ha editat la gent de Clack, un resum complementat amb imatges de la pròpia exposició.