dissabte, 2 de febrer del 2013

VA DE LLIBRES

Aquest ha estat un mes certament trist per a la cultura catalana, especialment en el camp del llibre. A Barcelona ha hagut de tancar les portes la cèntrica llibreria Catalònia, després d'haver estat moltíssims anys un dels referents més clars per a força generacions d'estudiants i lletraferits. I malgrat haver superat canvis de nom i incendis devastadors, no ha pogut resistir finalment l'envestida de la crisi. Una crisi que també s'ha emportat per davant la llibreria Proa, que ha suportat un recent canvi de local però no el canvi d'orientació comercial de l'empresa, Enciclopèdia Catalana. 

I a casa nostra, la pràctica desaparició d'un altre referent històric, la llibreria Robafaves, en llarga agonia que no presagia res de bo si a molt curt termini no apareix una solució miraculosa, és d'aquestes baixades de persiana que fan mal al cor i a la imatge de tota una ciutat. 

Però com que les desgràcies no han de durar eternament, a la recent aparició d'una nova i activa llibreria, Dòria Llibress'hi suma la inauguració de la Biblioteca Antoni Comas el proper diumenge 3 de febrer. Dotada amb més de 4.000 documents multimèdia per adults i 450 per infants, serà la segona gran biblioteca pública de Mataró, que espera al mateix temps omplir un buit en l'ambient cultural mataroní i dinamitzar el barri de l'antic Escorxador.



La biblioteca s’inaugurarà amb la presència de l’alcalde de Mataró, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el president de la Diputació de Barcelona, porta el nom del filòleg i historiador mataroní Antoni Comas i s’ubica en les tres naus modernistes projectades el 1909 per l'enginyer Melcior de Palau destinades antigament a la matança.


Ocupa una superfície de 2.300 m², les obres de remodelació, iniciades el febrer de 2010, van finalitzar el gener de 2012 i la inversió total, que inclou les obres de la biblioteca, la urbanització dels entorns, enderrocs de diferents naus i el mobiliari, ha suposat una inversió d'uns 4.500.000 €.


  
Com ens feia avinent en Ramon Bassas al seu blog fa uns dies, fem ben nostres en aquests moments uns versos del poema que Joan Margarit va recitar a Dòria Llibres el passat dia 15 en la presentació del seu llibre "Es perd el senyal":  


Joan Margarit a Dòria Llibres, el passat 15 de gener (Foto: Neus Pinart)

"Sents el convenciment que estàs vivint
uns anys sense esperances que ja són
els més feliços de la teva vida." 

Benvinguda sigui la nova Biblioteca: sense gaire esperances pel futur, per un dia, al menys, serem feliços!