dimecres, 13 de febrer del 2013

SORTIDA A LLEIDA

El proper diumenge 24 de febrer està prevista la sortida cultural a Lleida, per veure l'exposició d'ANTONIO LÓPEZ a la Fundació Sorigué.

Molts de vosaltres ja la vàreu veure en un viatge a Madrid, i d'altres en un altre posterior a Bilbao. Però aquells que se la van perdre encara disposen d'una darrera oportunitat per veure aquesta indispensable exposició. Sense comptar, és clar, amb aquells que, havent-la vista anteriorment, vulguin repetir l'experiència.

A causa de l’alta demanda de públic, la Fundació Sorigué ha decidit prorrogar la mostra ANTONIO LÓPEZ A LA FUNDACIÓ SORIGUÉ fins a l’1 d’abril. Les escultures monumentals “Día” i “Noche”, que també es troben emplaçades a l’Estació d’Atocha de Madrid, romandran en la via urbana de Lleida també fins al mes d’abril. Tant l'entrada com la visita guiada són gratuïtes.

Un cop finalitzada la mostra a Lleida les obres viatjaran al Japó, on es muntarà una triple exposició a l’abril de 2013. La itinerància començarà a The Bunkamura Museum of Art de Tòquio, després anirà al Nagazaki Prefectural Art Museum i finalment arribarà al Iwate Museum of Art. Aquest projecte tindrà una durada de sis mesos i s’exposaran més de 60 obres del creador manxec.

Antonio López a la Fundació Sorigué.

ANTONIO LÓPEZ A LA FUNDACIÓ SORIGUÉ és una mostra que reuneix un dels artistes espanyols en actiu més reconeguts i que major admiració desperta en el públic. Després del gran èxit en la retrospectiva del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid i el Museu de Belles arts de Bilbao, la Fundació Sorigué presenta la primera mostra de l’artista manxec a Catalunya. Comisariada per María López, filla del pintor i l’equip de la Fundació Sorigué, la mostra reuneix al voltant de més de mig centenar de peces de López.
La major part de les obres que es reuneixen en aquesta mostra, procedeixen de la col·lecció particular del propi artista amb un bon nombre d’obres inèdites, del seu estudi i moltes d’elles en procés de treball. Dibuixos, olis i escultures que representen els seus temes més habituals: els interiors, la figura humana, els paisatges i les Grans Vies de Madrid. 


La mostra emfatitza el caràcter purament experimental del treball de López i ho posa en diàleg amb l’obra d’alguns dels seus coetanis, tant nacionals com a europeus i nord-americans de la col·lecció i ho fusiona amb uns altres com Berlinde De Bruyckere, Chuck Close, Antony Gormley, Evan Penny, Julie Mehretu, Jonathan Meese, Lliça Lou, Marilène Oliver, John Davies, Simeón Sáiz Ruiz.

Les pintures, dibuixos i escultures es distribueixen en diversos àmbits en els quals s’agrupen els temes principals d’Antonio López. Els primers espais despleguen l’itinerari de la mostra, amb les més recents imatges de les grans vies en procés, i “Madrid des de Torres Blanques” desencadenant en l’entorn rural de “Gos Mort”. Es presenten bodegons, el retrat i escultura de Maria i representacions dels entorns domèstics del pintor, entre ells, els dibuixos del seu estudi.

S’obre una sala on el nu mostra la visió antropocèntrica d’Antonio López en l’escultura de “L’Home” i el prototip de “La Dona de Coslada”, i els acompanyen els dibuixos, que concentren l’herència de la tradició clàssica. Destaca el conjunt d’escaioles que són el cor del seu treball escultòric i els posteriors assajos de materials plasmats en les sèries de petits caps, prototips dels dos caps monumentals “Dia i Nit”. Aquesta obra, completarà la mostra ocupant dos espais públics durant el temps que duri la mostra.