dissabte, 9 de febrer del 2013

DIBUIX AL NATURAL (actualitzat a les 16:30h)

En el benentès que el Cercle Artístic Sant Lluc no som nosaltres, i que avui ja és massa tard per arribar a la primera sessió, no ens volem estar de reproduir íntegrament la informació que publica el MNAC de la seva nova activitat.

Està clar que tant els Museus com les Entitats relacionades amb l'art ens hem de reinventar si volem arribar a un públic cada cop més llunyà i reticent a aquestes activitats. I aquest n'és un molt bon exemple!



EL MNAC I EL SANT LLUC ORGANITZEN SESSIONS DE DIBUIX D’OBRES MESTRES AL NATURAL

De la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Cercle Artístic Sant Lluc neix una nova activitat, “Obres sota el llapis”, una sèrie de sessions de dibuix al natural, a partir d’escultures de la col·lecció del museu i amb l’ajuda d’un model. Aquesta activitat és gratuïta, amb inscripció prèvia, i les tres primeres sessions tindran lloc els dissabtes 9 de febrer, 6 d’abril i 29 de juny, al matí. 

Aquestes sessions es proposen recuperar la tradició de la pràctica artística dins les sales del museu, possibilitant la còpia i el dibuix a partir de les obres de grans mestres per oferir, també, noves mirades a la col·lecció. Les escultures seleccionades son Eva, d’Enric Clarasó, Puixança i Estàtica, de Josep Clarà, i Els primers freds, de Miquel Blay, que seran retirades del seu emplaçament habitual durant tot el cap de setmana i exposades a la sala de la Cúpula, amb llum natural i fora del seu context habitual. Els participants en aquesta activitat també podran copiar del natural, gràcies a la presència d’un o d’una model, segons el cas, que interpretarà la gestualitat de les obres presentades per a ser copiades. 

En aquestes sessions, que començaran a les 10 h i es perllongaran fins a les 14 h, els participants comptaran, també, amb les explicacions i l’assessorament d’una conservadora del museu i d’una professora del Cercle Artístic Sant Lluc. Les sessions estaran obertes al públic que vulgui observar com dibuixen els participants. El cap de setmana de la sessió, l’obra protagonista de la pràctica romandrà a la Cúpula del museu, per tal que el públic visitant tingui l’oportunitat excepcional de veure-la fora de la seva ubicació habitual.

En la primera de les sessions programades, el 9 de febrer, els dibuixants podran treballar sobre l’escultura Eva, de Clarasó, tenint com a contrapunt la model al natural, en diàleg amb l’escultura. Aquesta activitat no només persegueix focalitzar l’atenció en peces de la col·lecció del museu, sinó que també, a través del dibuix, ajuda a interpretar el cos humà, en la seva complexitat i nuesa, en la seva estructura i gest que transforma el moviment en expressivitat i sentiment. 

Aquesta iniciativa respon a la voluntat d’obrir-se a nous públics i al desig del Museu Nacional d’establir aliances i col·laboracions amb institucions de referència, com el Cercle Artístic Sant Lluc.

BONART

A primera hora de la tarda, i un cop acabada la primera sessió que comentem, LA VANGUARDIA ha publicat aquest vídeo informatiu de la mateixa, que afegim ara a la notícia per acabar-la d'arrodonir: