divendres, 8 de febrer del 2013

CAN PALAUET: JOAN FONTCUBERTA


A través del mirall
Joan Fontcuberta reflexiona sobre la importància de la imatge

Divendres 8 de febrer. A les 20 h



El subdirector general de Promoció Cultural, del Departament de Cultura, Joan-Francesc Ainaud; el regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernàndez i el fotògraf i co-comissari de la mostra, Joan Fontcuberta inauguren divendres a les 20 h a Can Palauet l’exposició itinerant “A través del mirall. Joan Fontcuberta”.

Organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals, i produïda per ACVic Centre d’Arts Contemporànies, la mostra aplega dues parts del projecte d’investigació “Reflectogrames” i posa en relleu l’increment d’imatges i la proliferació d’autors, així com el potencial de difusió i dispersió vírica, elements tots ells en augment amb l’ús de les xarxes socials.

Comissariada per Joan Fontcuberta i Ramon Parramon, “A través del mirall. Joan Fontcuberta” indaga en com la ubiqüitat dels aparells fotogràfics multiplica de forma exponencial les situacions que són registrades fotogràficament i la quantitat d’imatges efectuades. La fotografia, doncs, es desritualitza, ja no es reserva per als moments solemnes. Al contrari: la disponibilitat, la facilitat i l’oportunitat de fotografiar-ho tot empeny la foto digital a infiltrar-se en el temps i en l’esdeveniment d’allò quotidià en els espais més privats.

Miralls en llocs íntims com banys, habitacions d’estudiant, hotels, banys de discoteques i d’altres locals de lleure, emprovadors de botigues de roba, ascensors, retrovisors d’automòbils... En aquestes imatges, segons Fontcuberta, “preval l’autoexploració lúdica per sobre de la memòria”.

El projecte expositiu mostra aquesta voluntat a través d’una sobreprojecció d’autoretrats i una selecció d'imatges impreses, de forma que l’espai expositiu es transforma en un escenari saturat on té lloc un espectacle de subjectivitat desfermada. A l’exposició es pot trobar un dispositiu dotat amb una càmera fotogràfica i un programa amb què l’espectador podrà afegir-hi, si ho desitja, el seu autoretrat.

La mostra es complementarà amb la conferència de Joan Fontcuberta “Ficcions excessives, veritats profilàctiques”, en la qual parlarà sobre la fotografia com a eina de prevenció de conflictes. La conferència tindrà lloc divendres 22 de març a les 19 h a Can Palauet.

L’exposició s’inclou dins del programa d’itineràncies que el Departament de Cultura ofereix a espais expositius, centres d’art i museus de titularitat municipal amb l’objectiu de difondre les arts contemporànies en el conjunt del territori català.


BUTLLETÍ INFORMATIU DE L'AJUNTAMENT DE MATARÓ