diumenge, 27 de gener del 2013

TANCA LA NAU MINGUELL

Com ja sabeu, la Nau Minguell tanca les portes aquest 31 de gener, i per tant nosaltres també hem de tancar l'espai que hi teníem al tercer pis. 

Des de la seva inauguració vam traslladar allà el Taller de Dibuix al Natural amb Model, tant la versió lliure -cada dimarts i dimecres- com les sessions guiades amb professor -segon i quart dijous del mes-, que primerament realitzavem a la Sala del Racó, al Casal de l'Aliança, i després a la nova Sala Taller de La Presó.

Aquest nou local de Can Minguell ens va permetre tenir-hi muntat el Taller de Dibuix de manera permanent, i poder dedicar l'espai de La Presó només a exposicions.

Ara, amb el tancament d'aquesta Nau, ens veiem obligats a traslladar altre cop l'aula del Taller, que instal·larem de moment a la Sala d'Exposicions del Casal de manera permanent. S'hi seguiran fent, però, exposicions singulars en les temporades de vacances del Taller de Dibuix: col·lectives de Mini-Art per Nadal, de Punts de Llibre per Setmana Santa, per exemple, o altres.

Lamentem tot aquest enrenou als usuaris del Taller de Dibuix, que per altra banda procurarem que estiguin ben a gust en aquest nou emplaçament, si més no més cèntric.

El relat de tot el procés i la situació actual l'explica molt bé Capgròs en aquest article que publiquen, i que reproduïm íntegrament per al vostre millor coneixement:

La Nau Minguell tanca portes com a seu d’empreses del sector audiovisual, perquè no té prou ocupació i resulta molt deficitària. L’edifici, promogut per PUMSA i gestionat per la Fundació TecnoCampus, es va inaugurar l’estiu de 2010, va costar tres milions d’euros i havia de ser un clúster d’emprenedors i artistes del món de l’audiovisual. El projecte, però, ni molt menys ha aconseguit aquest propòsit. El nombre d’empreses que l’ocupen sempre ha estat molt menor al previst i això fa insostenible el manteniment de les instal·lacions. Per això, l’Ajuntament ha decidit enviar l’única empresa que hi quedava cap a la seu central del TecnoCampus, i ha demanat a l'Associació Sant Lluc per l’Art i a Dimarts del Llimoner, que comptaven amb espais propis a la nau, que abandonin les instal·lacions a finals d’aquest més.



La Nau és propietat de PUMSA, i TecnoCampus paga un lloguer anual, el manteniment i les despeses dels emprenedors i entitats que en són inquilins. Un seguit de despeses que són insostenibles en un moment com l’actual. Fonts municipals han explicat que a l’edifici tan sols hi quedava un projecte emprenedor, la firma Casting for Jobs, i que no hi havia cap sol·licitud de cap altra empresa per accedir-hi. Davant d’aquesta situació, TecnoCampus ha decidit deixar l’immoble de cara a evitar despeses. L’edifici s’haurà de destinar a uns altres usos. L’Ajuntament està negociant amb un organisme públic supramunicipal present a Mataró que estaria interessat en traslladar les seves oficines a les dues primeres plantes de la nau. PUMSA està buscant mecanismes per treure rendiment econòmic a la resta d’espais que quedarien lliures.


Les mateixes fonts municipals asseguren que a la ciutat se segueix apostant pel foment de l’emprenedoria lligada al món audiovisual a través de TecnoCampus, però que fer-ho a la Nau Minguell en les circumstàncies econòmiques actuals resulta inviable. El projecte, en tot cas, mai va acabar d’arrencar. Quan va obrir portes, tan sols comptava amb tres empreses amb contracte signat. L’esperança del govern municipal era que amb el pas del temps el projecte es consolidés, però no ha estat així. La que era llavors presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, va definir la Nau Minguell en el dia de la seva inauguració com la punta de llança de la transformació de Mataró i del Maresme cap a una economia “basada en el coneixement, més competitiva i menys vulnerable a les crisis”.




Acte d'inauguració de la nau Minguell
L’edifici del carrer Pasqual Madoz, una antiga fàbrica tèxtil catalogada, es presentava com un espai obert a creadors i empreses “intensives en creativitat” que havia d’esdevenir un “clúster audiovisual”. La nau compta amb un medialab equipat amb tecnologia punta, com ara un ciclorama circular de 360º, i amb espais polivalents per a empreses amb mòduls d’entre 16 i 53m2. A la tercera planta, a més dels locals per a Sant Lluc i Dimarts del Llimoner, s’hi ubicava una zona de coworking per a lloguers temporals. Un seguit d’espais que ara han perdut tot el seu sentit i que s’hauran de redefinir de dalt a baix.


Signatura del contracte: Antoni Luis, Alícia Romero, Joan Antoni Baron i Carlos Soriano 


El cas de les entitats
Les dues entitats que ocupen la tercera planta, l'Associació Sant Lluc per l'Art i Dimarts del Llimoner, han rebut una carta de l'Ajuntament on se'ls dóna de termini fins al dia 31 d'aquest mes de gener per deixar les instal·lacions. Antoni Luís, president de la Sant Lluc, explica que "ja feia mesos" que els havien comentat aquesta possibilitat. "Sabíem que caldria tancar l'edifici per fer-ne un replantejament, ja que ens havien dit que no era sostenible", afegeix. La Sant Lluc realitzava tallers de dibuix a la Nau Minguell, una activitat que ara hauran de traslladar al Casal del carrer Bonaire, on hi tenen la seva seu. Pel que fa a Dimarts del Llimoner, utilitzaven el local per a magatzem, principalment per a les seves màquines de serigrafia. L'entitat no disposa d'un local propi i per això volen establir converses amb la regidoria de Cultura per negociar la possibilitat de tenir un nou espai.