dilluns, 14 de gener del 2013

LES ARTS DE PIRANESI


L'anunciada visita a l'exposició LES ARTS DE PIRANESI, al Caixaforum, ha estat tan gratificant com s'esperava. Efectivament Piranesi va ser un artista que va anticipar el paper dels arquitectes i dissenyadors actuals amb els seus mètodes de treball, sense els que no es podria entendre el gust del segle XVIII.



L'exposició s'estructura en diferents àmbits, i val a dir que en tots ells va demostrar la seva tècnica, el seu mestratge, la seva imaginació i el seu art: Arquitectura i urbanisme, gravat a l'aiguafort, arqueologia, presons imaginàries, "vedute" i disseny d'objectes inspirats en el món clàssic.


La sèrie de les presons imaginàries és potser l'obra més coneguda de Piranesi, i s'han reproduït abastament (també nosaltres en el post del passat dimecres). Però un dels muntatges més espectaculars de l'exposició és potser aquest vídeo que les recrea en 3D. Era un dels elements clau de l'exposició original a la Fondazione Giorgio Cini, en el que Gregoire Dupont recrea durant 12 minuts les 16 presons imaginàries de la famosa sèrie de gravats. Veure aquesta animació de Dupont és entrar, literalment, en la fantàstica imaginació de Piranesi. El violoncel de Pau Casals tocant la Sarabande de Bach el fa encara més espectacular.



(Fotos d'Isabel Llaquet i Maria Fernández Cortés)