dimarts, 22 de gener del 2013

"LA INVENCIÓN CONCRETA" AL REINA SOFIA



L’exposició LA INVENCIÓN CONCRETA que s'inaugura dimecres a Madrid es centra en el procés seguit per l’abstracció geométrica llatinoamericana en el període que va dels anys trenta als setanta del segle XX.

Aquest tipus d’abstracció es va dur a terme inicialment a Europa i a Rússia, però alguns artistes sudamericans la van adoptar com a llenguatge d’un futur cosmopòlita i progressista des de les modernes ciutats de Montevideo, Caracas, Buenos Aires, Sao Paulo o Rio de Janeiro, convertint l’abstracció geomètrica en el vehicle d’expressió d’un continent que, a mitjans del segle XX, pugnava per explorar noves idees polítiques i culturals.

Les obres que configuren aquesta exposició no s’agrupen, però, per ordre cronològic ni geogràfic, sinó en funció de la intenció artística dels seus autors, atenent criteris d’afinitat entre ells que permetin entendre les diverses concepcions sobre què era l’art per a ells i el rol que aquest desempenya en la societat.

Totes les obres, unes 200, procedeixen de la Colecció Patricia Phelps de Cisneros, una de les més importants en art contemporani llatinoamericà, i inclouen pintura, escultura, collage, instal·lació i obra gràfica. Fins i tot algunes arriben directament del MoMA, museu al que van ser donades, com una de Hélio Oiticica, una Construcció en blanc i negre (1938) de Torres García o una de Ciro Meireles

La imatge promocional, com podeu veure a la fotografia, és una obra del "nostre" Joaquín Torres García, de l'any 1932.

L'exposició s'inaugura aquest 23 de gener a l'Edifici Nouvel del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, a Madrid, i es podrà veure fins a mitjans de setembre.