dijous, 24 de gener del 2013

EL CALVARI DE BRUEGEL

Al darrer post ens internàvem en dues recreacions d'una època passada: una imaginació de com deuria ser el París medieval i una reconstrucció del París de la Torre Eiffel a partir d'estudis històrics, documentals i gràfics.

Fa uns dies també, comentant la visita a l'exposició de Piranesi, us proposavem visualitzar aquell fantàstic vídeo en el que els seus autors recreen en 3D, per procediments gràfics informàtics, l'ambient de les 16 presons imaginàries creades per Piranesi, com si les estiguéssim visitant personalment en el seu moment històric.

En un altre pla, intermedi entre els anteriors però molt semblant, s'acaba de produir una pel·lícula que recrea per dintre cadascun dels racons d'un quadre espectacular: El camí del Calvari, de Pieter Bruegel el Vell (1564), que actualment es pot veure al Kuntshistorisches Museum de Viena.


El quadre de Bruegel, com indica el seu títol, representa el camí de Jesús cap al Gòlgota, distribuint l'abigarrada composició en diverses escenes simultànies, però situant-les en el Flandes de l'època, sotmès a la cruel ocupació dels terços espanyols.

La intensitat dramàtica de cada escena ja va inspirar a Michael Francis Gibson la seva novela El molí i la creu, que ara ha servit de base per a la pel·lícula del mateix títol, dirigida pel polac Lech Majewski, realment original i d'indubtable qualitat artística.

A través de l'amargura que destil·la la pel·lícula ens anem endinsant per tots els racons de la pintura i de la doble història que relata: la bíblica i la costumista, que conformen el doble calvari representat, el religiós i el real d'uns pagesos sotmesos a la violència extrema de les tropes invasores. I amb uns recursos tècnics i visuals realment excepcionals.

La protagonitzen Rutger Hauer (Bruegel), Michael York (el coleccionista que compra l'obra) i Charlotte Rampling, com a Verge Maria, i 500 personatges més que van explicant les seves històries descarnades i esgarrifoses. Aquí teniu el trailer oficial de la pel·lícula, perquè n'aneu fent un tastet:



Si hi esteu interessats podeu entrar també en el web oficial de la pel·lícula, clicant AQUÍ. Especialment interessant és el penúltim apartat, el Making of del film.