dimecres, 16 de gener del 2013

A L'"ABC" DE L'ARQUITECTURA

L'edifici de la Fundació Antoni Tàpies, de Domènech i Montaner, és un dels seleccionats en el vídeo-recull realitzat pel blog d'arquitectura Ombu Architecture, on apareixen per ordre alfabètic els arquitectes més importants del món i els seus edificis més representatius.

Al vídeo, realitzat per Andrea Stinga i Federico Gonzalez, l'edifici de Domènech i Montaner és acompanyat per edificis tan reconeguts com el Guggenheim de Nova York, l'estadi nacional de Beijing, el centre Pompidou, l'opera de Sydney o l'edifici Chrysler.




L’edifici de l'actual Fundació Tàpies va ser dissenyat el 1879 i construït entre 1881 i 1885 com a seu de l'Editorial Montaner i Simon, al carrer Aragó de Barcelona, recollint la preocupació de l'arquitecte que no concebia l'edifici com un element autònom sinó vinculat a un context social i històric determinat. Com que està encaixat entre les dues cases contigües, i per elevar-ne l’altura i subratllar-ne la nova funció, Antoni Tàpies va crear l’escultura que corona l’edifici, titulada Núvol i cadira (1990).


L'edifici combina influències clàssiques (porta central i cossos laterals simètrics) i musulmanes (elements mossàrabs, arabescs geomètrics, maó sense polir) i és el primer de l'Eixample que va combinar el maó vist amb el ferrro. Va ser declarat monument històric el 1997.