dilluns, 17 de desembre del 2012

SERGIO RUIZ INAUGURA A APARELLADORS

Aquest dimecres, a dos quarts de vuit del vespre, el fotògraf Sergio Ruiz inaugura la darrera exposició de l'any al Col·legi d'Aparelladors.

El seu treball és prou conegut de tothom, ja des de la seva època de responsable de fotografia al setmanari Capgròs. Ara té l'oportunitat, gràcies a l'Associació Sant Lluc, de mostrar-lo com a reportatge, però en format d'exposició.

Pensem que la millor introducció a la mostra és la que li dedica el seu company Vern Bueno, al Capgròs digital, i que reproduïm íntegrament:


El fotògraf Sergio Ruiz radiografia l’estat del sector tèxtil a Mataró
El mataroní presenta l'exposició 'Punt i seguit' al Col·legi d'Aparelladors i al Públic a partir d'aquest dimecres


Com és el sector tèxtil a Mataró en ple segle XXI? A què es dediquen les empreses del ram que han sobreviscut a la crisi i segueixen sent productives? Com és el dia a dia dels seus treballadors? Aquestes són les preguntes que ha intentat respondre el fotògraf mataroní Sergio Ruiz, a través de l’exposició ‘Punt i seguit’ que s’inaugura al Col·legi d’Aparelladors i al Públic el dimecres dia 19. “Crec que tocava fer una radiografia de la situació actual d’aquesta indústria que ha estat tan important en la història de Mataró”, explica Ruiz. Acompanyat de la seva càmera, ha visitat les empreses i centres d’aquest sector per extreure un testimoni gràfic de la seva activitat.

El resultat és un reportatge fotogràfic que pren per títol “Punt i seguit”. “El tèxtil a Mataró sempre ha estat això, un punt i seguit, una crisis rere una altra que tanmateix no han aconseguit acabar amb el sector”, relata el fotògraf. El panorama que Ruiz s’ha trobat i que exposa amb les seves fotografies és divers: grans marques localitzades a Mataró que tiren endavant amb força, acompanyades de petites empreses que aguanten “com poden”, segons les seves paraules. Ruiz s’ha fixat sobretot en els treballadors, amb una “mirada curiosa cap al seu dia a dia laboral”. Una rutina que poc té a veure amb les imatges del tèxtil del passat, de les grans fàbriques com Can Gassol. “Encara hi ha empreses que manufacturen, però moltes altres són dissenyadores o distribuïdores i tenen la producció a l’estranger”, explica.
El tèxtil, com a tants altres mataronins, toca molt de prop al fotògraf. “La meva família tenia una empresa tèxtil, i va haver de tancar portes després d’una de les moltes crisis dels darrers anys”. L’exposició forma part d’un projecte més ampli i a llarg termini en el qual Sergio Ruiz vol complementar el seu retrat del present del tèxtil amb una visió històrica del sector a Mataró.