dissabte, 22 de desembre del 2012

LA PEDRERA, 100 ANYS

La Pedrera compleix enguany cent anys de la signatura del final d'obra (31 d'octubre de 1912) i per commemorar el centenari s'ha preparat un programa d'activitats que combina el caràcter essencialment festiu de tota celebració amb diverses propostes culturals i artístiques relacionades amb la singularitat de l'edifici. 

Un espectacle de dansa i projeccions sobre la façana va servir per posar el punt final als actes de commemoració dels 100 anys des que Gaudí va signar el final de les obres de construcció de la casa Milà.

En aquest cas no s'hi van projectar imatges generades per ordinador, sinó prèviament gravades amb els ballarins que alhora dansaven sobre la projecció.

El passeig de Gràcia es va tallar al trànsit i també es van apagar els fanals de les cantonades, de manera que totes les mirades només s’adreçaven a La Pedrera. Sobre els 17 metres de façana ondulada amb balcons de ferro forjat, es van poder veure les imatges d’una desena de ballarins dansant. I sobre aquestes imatges, l’ombra d’aquests mateixos ballarins actuant en directe sobre el projector.

Tècnicament, no es pot considerar un “mapping”, com els que durant els darrers mesos hem vist sobre la Sagrada Família o la Casa Batlló, però l’efecte ha estat igualment espectacular. Les imatges es van gravar amb una càmera zenital sobre els ballarins fent els moviments estirats sobre una foto gegant de la façana de La Pedrera.

L’espectacle, titulat ‘La Pedrera, emocions en moviment’, ha estat dirigit pel coreògraf Toni Mira. Abans de les projeccions de la nit, a la tarda un miler de persones, distribuïdes en grups de 50, van poder entrar a La Pedrera per veure com 150 ballarins i 30 músics interpretaven diverses coreografies.

Amb aquest espectacle es clou la programació especial d’activitats amb què La Pedrera ha celebrat el seu centenari durant el mes de novembre. Una de les més multitudinàries va ser la jornada de portes obertes de fa dues setmanes, en què unes 4.000 persones van visitar gratis la casa Milà en un sol dia.



El vídeo del centenari
Amb motiu del centenari de La Pedrera, importants personalitats catalanes han explicat què ha significat i significa aquest edifici per a Barcelona i Catalunya.


Cal recordar també que el dia 12 es va presentar a la Llibreria LAIE de Barcelona el llibre "GAUDÍ ESSENCIAL" de Daniel Giralt-Miracle, a propòsit d'aquest centenari.