dilluns, 10 de setembre del 2012

SORTIDA A GIRONA I SANT FELIU DE GUÍXOLS

Aquest diumenge 16 de setembre inaugurem les sortides culturals, amb la visita de les exposicions de Girona i Sant Feliu de Guíxols dedicades al paisatge, i amb obres de les col·leccions de Carmen Thyssen.

La primera és a la Fontana d'Or, de Girona, amb l'exposició Rusiñol, Monet, Gauguin, Sunyer. El paisatge a la Col·lecció Carmen Thyssen

El romanticisme va convertir el paisatge en tema pictòric i des d'aleshores artistes de totes les tendències i tots els moviments han pintat camps, boscos, marines i panorames urbans. Els uns per exaltar les relacions de l'ésser humà amb la natura, els altres per estudiar els efectes de la llum, els volums o la geometria. Paisatges realistes que retraten minuciosament el món visible, i paisatges d'avantguarda, en què la pintura adquireix autonomia respecte de la realitat de les coses.




L’Obra Social ”la Caixa” presenta una exquisida selecció de 60 obres procedents de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen. Es tracta d’un recorregut estructurat al voltant del paisatge català entre 1850 i 1950 que aprofita la mateixa riquesa dels fons de la col·lecció per establir diàlegs i nexes amb l’art internacional que hi és més proper.
És una oportunitat única per endinsar-se en allò que va suposar l’evolució del tractament del paisatge que, lliure de la reglamentació de la pintura d’història i del retrat, va ser el
gènere que va evolucionar més al llarg del segle xix. Una bona part d’aquest desenvolupament el va propiciar la pràctica de la pintura a l’aire lliure, que va revolucionar el paisatgisme tradicional.

L’impressionisme va suposar una de les transformacions més profundes de la història de la pintura occidental. La difusió de l’impressionisme va coincidir amb l’expansió econòmica i demogràfica de Barcelona, i la seva mirada cap a París com a exemple de modernitat, també per a les noves generacions de joves artistes.
Ja en el segle xx a França, Itàlia i Alemanya van fer irrupció les primeres avantguardes. A partir d’aleshores va ser cabdal el desig d’explorar noves vies d’experimentació plàstica al marge del passat. 
Obres d’artistes com ara Rusiñol, Monet, Matisse, Mir, Meifrén o Miró seran el fil conductor d’un recorregut organitzat en cinc àmbits de clara voluntat didàctica.

L'exposició vol posar en relleu els contactes entre la pintura catalana i les grans tendències de l'art del seu temps, i mostra l'estreta relació que sempre hi ha hagut, des dels primers viatges de Martí i Alsina a París, a la dècada del 1850, fins a l'èxit internacional de Miró o Clavé.


Després ens traslladarem a Sant Feliu de Guíxols, on després de dinar visitarem l'ESPAI CARMEN THYSSEN i l'exposició Paisatges de llum, paisatges de somni, de Gaugin a Delvaux




L'Espai Carmen Thyssen és un centre d'art, sense ànim de lucre, que vol projectar Sant Feliu de Guíxols (Costa Brava, Catalunya, Spain) com a referent cultural. Aquest centre, de la mà de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de la ciutat, s'ha presentat en públic amb una primera exposició al monestir (del 7 de juliol al 7 d'octubre de 2012) titulada 'Paisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux. Col•lecció Carmen Thyssen'. La iniciativa té el suport de la baronessa Thyssen que ha cedit gratuïtament les 53 obres que formen l'exposició




La sortida és a les 9:00h, des de la Plaça de les Tereses, i el preu de 52 € inclou autocar, dinar i entrada de l'exposició.

Places limitades. Darreres places disponibles. Per apuntar-vos-hi contacteu amb Teresa Roig (teresa.roig@telefonica.net)