dijous, 25 de novembre del 2010

ARS SACRA

Hi ha al carrer Nou una botiga, pintada d'un lluminós color verd poma, que s'ha convertit en poc temps en un centre de pelegrinatge, en un lloc de culte pels amants de l'art, en un meeting point entre amics, i gairebé en subseu d'alguna secretaria... Poques vegades, en un passeig pel casc antic, un es resisteix a la temptació d'entrar-hi a tafanejar novetats, a passar una estona, a xerrar amb qui la regenta, i rarament se'n surt amb les mans buides. Això es deu, principalment, a dues raons: a l'entussiasme amb el que ets atès i als preus més que assequibles dels llibres que ofereixen.

Perquè es tracta d'una llibreria, encara que a primer cop d'ull s'acosti més a un "tot a cent", on pots trobar-hi quaderns per pintar pels més menuts, llibres de contes, biografies, llibres de vell, llibres descatalogats, i sobretot, llibres d'art, gairebé tot entre un euro i màxim deu. Espectacular, i edificant, en temps de crisi com aquest, que algú pugui entrar a comprar un llibre d'art per tres euros i encara te l'emboliquin per regal!

Potser en el terreny de l'art, en el que s'hi pot trobar un bon grapat de llibres, encara que de caràcter bastant comercial (no espereu trobar-hi llibres de bibliòfil), és on els preus es disparen (!) una mica més, i poden arribar als 20 o 30 euros, però que fan de molt bon pagar per la seva qualitat.

Fa pocs dies ens varen ensenyar un tresor que acabaven de rebre. És un  llibre monumental en tots els sentits de la paraula, ja que a les seves 800 pàgines suma un relligat de luxe, amb estoig i caixa transportadora, doncs pel seu pes i el seu tamany no resistiria cap altra mitjà de transport. Però és monumental sobretot com a edició, amb unes fotografies extraordinàries, poc conegudes i fetes expressament, de tamany descomunal i amb una reproducció i impressió perfectes que, per una vegada, guanyen per golejada la imatge digital vista per pantalla. És ARS SACRA, una història de l'art i la arquitectura cristianes des dels origens fins avui mateix.


És d'aquells llibres que, com algunes pel·lícules de culte que s'han de veure en el cine i no en el televisor, et reconcilia amb el plaer de passar les pàgines una a una, delicadament per no arrugar-les, detingudament, amb veneració, sentint el plaer de l'olor de la tinta, sorprenent-te a cada doble plana espectacular, emocionant-te encara amb la sorpresa de veure com per primer cop una obra de sobres coneguda.

És un d'aquells llibres davant dels quals un s'emociona quan el fulleja al taulell, i llavors decideix que ha de ser seu. Però aleshores un es mira la butxaca, en temporades baixes, calcula el seus estalvis i, per un cop, surt de la botiga amb l'ai al cor però sense el llibre. El seu cost, també per una vegada, és proporcional al tamany i al pes del llibre, i caldrà esperar què passin els Reis, o que toqui la loteria.

O a que te'l regalin els amics. Perquè certament és més un llibre per regalar que per comprar-se un mateix. Per regalar a algú que saps del cert que l'apreciarà, que se l'estimarà i que te l'agrairà sincerament. Els regals als bons amics tenen això: que es fan pensant més en el gust de qui el rep que en allò que agrada a qui el fa.

Si algú us regala aquest llibre, realment sou gent afortunada. Tindreu un tresor per guardar a la biblioteca, però tindreu, a més, un altre tresor, de valor incalculable, per cuidar i guardar al fons del cor: el d'una amistat entranyable.