dilluns, 12 d’octubre del 2009

L'ALTRE SANT LLUC 2009: ELS JOVES

Seguirem amb un nou capítol, avui dedicat a la Selecció de joves, i que podríem titular com a Relleu Generacional. Veureu: hi ha dos motius pels que hem institucionalitzat aquest guardó de Seleccionats Joves. L'un és la voluntat de l'Associació de facilitar el camí artístic als joves que comencen i que demostren tenir possibilitats, organitzant-los una exposició col·lectiva, que per a molts deu ser la primera, i que ben segur no estaria al seu abast pels seus mitjans i trajectòria personal. Creiem que és la millor manera de potenciar la seva creativitat i la seva participació en el món artistic, i el millor trampolí que els ajudi, de la mà de l'experiència dels més veterans, a obrir-se pas en el camí que somien. (Insistim un cop més a remarcar que aquesta distinció no és un premi com a tal, sino un ajut promocional a aquells que es considera que tenen fusta d'artista).


Marc Sala i Ana García, els seleccionats joves d'aquest any.

L'altre motiu, i estem realment satisfets d'aquesta iniciativa presa, és que ve a ser el contrapunt a l'homenatge a la fidelitat dels més veterans de què parlàvem ahir. Pretenem que la Col·lectiva Sant Lluc sigui el punt d'equilibri, el lloc de trobada entre l'experiència dels més grans i la mirada fresca dels més joves. On el classicisme es vegi empès per la innovació, però també on els principiants aprenguin dels consagrats, en un ambient que només pretén fomentar la lliure participació de tothom, a canvi de la necessària autocrítica de cadascú per aportar-hi el millor, en favor de l'art a casa nostra.


Els veterans han de cedir el pas a l'aire fresc de la joventut

Som hereus d'una tradició, i alhora els gestors del futur. No seríem gran cosa sense els que ens han precedit, però ben segur que no serem res sense aquests joves pels qui apostem fermament.


Joves davant l'obra d'Àlex López


SELECCIÓ JOVES
Per seguir fent pedagogia, us proporcionem també la relació de tots els seleccionats joves des de que es va instaurar aquesta distinció. Per a tots ells, la nostra felicitació, el desig de que els hagi estat útil, i l'esperança de que quan ja siguin professionals consagrats puguin dir amb orgull: "Jo vaig fer la primera exposició amb el Sant Lluc".


SELECCIONATS JOVES 2004
Ismael Cabezudo, Jesús Elvira, Marc Llacuna, Eduard Novellas, Lídia Tur.
SELECCIONATS JOVES 2005
Pol Codina, Àlex López, Marc Prat.
SELECCIONATS JOVES 2006
Anna Carbonell, Núria Palau, Alberto Romero, Ingrid Ventura.
SELECCIONATS JOVES 2007
Màximo Almeida, Jordi Arcas, Pol Codina, Ruth Gallofré.
SELECCIONATS JOVES 2008
Pol Codina, Beth Fornas, Àlex López, Núria Hurtado, Alberto Romero, Alex Valls.
SELECCIONATS JOVES 2009
Ana García, Marc Sala.


L'ALTERNATIVA
Per acabar us oferim dues imatges, captades a l'atzar, però que vistes ara juntes dónen tot un altre sentit al títol de Relleu Generacional: els dos artistes més cops seleccionats, Alberto Romero (2) i Pol Codina (3) -juntament amb Àlex López (2)-, que ja no poden tornar-ho a ser per edat o per nombre de vegades seleccionats, i als qui podríem qualificar de "joves veterans", apareixen en aquestes fotografies precisament amb els dos joves seleccionats aquest any, els "joves novells", com si els estiguessin donant l'alternativa:  L'Alberto passant el testimoni a la seva companya Ana García, en Pol passant-lo al seu amic Marc Sala.

























Fins i tot sembla que la seguretat i confiança que dóna l'haver passat ja per aquest estadi s'hagi personat en els veterans, en contrast amb la rialla entre tímida i feliç dels recents guardonats.
Ana i Marc, desitgem de tot cor poder publicar la vostra foto, d'aquí a uns anys, passant el relleu com a veterans a alguns companys vostres que acabin de ser seleccionats...